Säkerhetsrutiner
Mobilanvändning och film- och fotografering
Användande av mobiltelefon
Vi är i stallet för att vi gillar att umgås med hästar och vill lära oss att förstå och ta hand om dem på bästa sätt. I kontakten med hästarna behövs inte mobiltelefoner och det är viktigt att komma ihåg.
Av säkerhetsskäl gäller därför att du ska begränsa användande av mobiltelefon på vår anläggning. Det är inte tillåtet att använda mobiler vid hantering av hästar och ridning.
Film- och fotografering samt publicering av bilder och filmer
På Hofors Ridsällskap filmar och fotograferar vi vid ridning ur ett lärande syfte och för att skapa positiva minnen. Vi respekterar och behandlar varandra väl. Du får filma och fotografera på anläggningen, men respektera andra och att alla inte vill synas på bild. Hofors Ridsällskap värnar om sina medlemmars integritet för att alla ska känna sig trygga på anläggningen.
Bilder och filmer som är tagna på Hofors Ridsällskaps anläggning som innehåller någon annan än dig själv får endast publiceras om du fått personernas tillåtelse, annars får bilderna endast användas för eget bruk. Eget bruk betyder att du bara får ha den i din telefon och inte skicka den vidare till någon eller lägga ut på sociala medier, tex TikTok. Tänk på att det även gäller din ridlärare och de som kommer med i bakgrunden. Ridskolans personal har alltid rätt att säga nej till fotografering och filmning.
Generellt
Hundar: Hundar hålls alltid kopplade på anläggningen.
Lastning: Träns, hjälm, handskar och longerlina bör användas. Lastning genomförs på ett lugnt och vedertaget sätt med fokus på god säkerhet. Använd medhjälpare vid behov.
Traktor: Traktorn får bara användas av behöriga personer (som godkänts av anläggningsansvarig) och enbart i verksamhetssyfte. Den ska framföras på ett säkert sätt med hänsyn till hästar och elever. Alla eventuella skador och behov av reparationer ska omedelbart rapporteras till anläggningsansvarig person.
Fyrhjuling: Fyrhjulingen får bara användas av behöriga personer med förarbevis (som godkänts av anläggningsansvarig) och enbart i verksamhetssyfte. Den ska framföras på ett säkert sätt med hänsyn till hästar och elever. Alla eventuella skador och behov av reparationer ska omedelbart rapporteras till anläggningsansvarig.
Ridning
På- och avklädning av jacka och/eller täcke: Sker efter avstigning eller om annan person håller i hästen. Jacka och täcke placeras på anvisad plats i hörnen av ridhuset eller ridbanan. Inte på sargen eller staketet.
Ridhus: Vid inträde knacka och invänta svar, fråga om du kan öppna och komma in. När du går ut gör övriga ryttare uppmärksamma på att du öppnar dörren. Övriga regler finns uppsatta i ridhuset.
Hoppning: Hoppning är tillåten efter avstämning med övriga i ridhuset. Det hindermaterial som togs fram ska ställas tillbaks där man tog det. Undantag på sommarhalvåret då hindermaterial får lämnas kvar på stora ridbanan.
Uteridning: Sker lämpligast två och två eller i grupp. Meddela gärna på anvisad anslagstavla vem, när, vart du rider samt telefonnummer innan du rider iväg. Ta med mobiltelefon så du kan larma vid ev. olycka. Vid all ridning ute gäller skritt vid möte och lämna plats. Trafikregler gäller. Ridningen anpassas efter den minst rutinerade ryttaren/hästen. T.o.m 18 år skall säkerhetsväst bäras.
Longering: Får endast bedrivas i ridhusen på bokad tid eller med övriga ryttares medgivande. Hjälm ska bäras, handskar, lämpliga skor och pisk bör användas.